30 octubre, 2012

PUIG D'ARQUES - LES GAVARRES

No és una muntanya que et sedueixi per la seva alçada o la seva fisonomia. Fins i tot sembla que en contra del que pensàvem molts ni tan sols és el puig més alt de les Gavares. Al seu costat s'alça el seu germà, el Puig de la Gavarra, que sembla que és un xic més alt!!
Però quan arribes al seu peu tens la sensació que et trobes ben bé en el mig de les entranyes de Les Gavarres, en el santo santorum ocult i secret de la serralada. Aquesta sensació és veu agrrandida i reforçada perquè quan arribes a aquest punt et trobes en una cruïlla de camins - la Creu d'en Sabater - gegantina. Quatre pistes entren i surten, ufanes i desvergonyides, amb una empenta enorme...Són representats tots els punts cardinals. Pots arribar des de Romanya de la Selva (pista asfaltada); des de Calonge ; des del Coll de la Ganga - via Sant Cebrià dels Alls -o des dels Metges i Cruïlles o Sant Sadurni de l'Heura. Ës la cruïlla de "Quatre Camins". es a dir, tots els camins conflueixen en el Puig D'arques.




Quan jo vaig descobrir aquest paratge no hi era l'espectacular Torre rematada en aquesta cúpula blanca impossible !! Es veu que és un Radar meteorològic modern que té la virtut de fer-se vissible des de tots els punts cardinals. A primer cop d'ull em sembla fora de lloc; no li pertoca ser en un lloc tan especial....Algo "freaky" si que em sembla; no li pega a un paratge on hi ha un fantàstic DOLMEN!! Un lloc sagrat com aquest... Podem fer algo de poesia i imaginar-nos que és una bola de vesc gegantina, un enorme "MUérdago", ja,ja.

Abans només hi havia la Torre de Guaita que ja era prou vissible a certa distància. Que li farem!!

El que si em va agradar molt l'altre dia és pujar al Mirador que hi ha al cim i des d'on es poden contemplar unes panoràmiques úniques en totes les direccions. En dies clars, i aquest ho era, l'espectacle és impressionant!! Hi ha uns rètols o plafons informatius amb els perfils dels punts o paratges més significatius.

El Dolmen està reconstruit i restaurat de forma exquisita i perfectament preservat.

Jo vaig pujar des de Calonge. Em recordava que la pista forestal que pujava ho feia des de la Urbanització "Rio d'Or" . Em va costar un parell de voltes donar amb la discreta pista que conecta amb Calonge.
Has d'anar en direcció el Restaurant i agafar cap amunt el carrer de l'Acàcia fins a dalt de tot.

La pista és apta per a transitar en vehicle i a peu és d'una ascensió moderada i relativament cómoda. En unes 2 h 15' o 30 ' pots arribar al Puig D'Arques.

Des d'aquí després vaig anar a Sant Cebrià del Lledó (Els Metges)  on hi ha un restaurant actualment. Per uns 25 - 30 € pots dinar força bé. La pista fins aquest paratge té molta pedra "suelta" i diversos solcs profunds que dificulten la circulació. Aquesta pista ja no és tan recomamable per fer amb vehicles .
Aquesta pista passa per les restes de Can Sitges i travessa unes obagues on hi ha una part de la castanyeda de Genoer!!

En tot cas és molt recomanable fer aquesta petita excursió per poder fer-se una idea aproximada de la magnitud de la serralada de Les Gavarres. Des del Puig d'Arques s'abasta aquesta immensitat arbrada i es pot valorar millor no només les dimensions de la serralada sino també el seu valor paisatgístic.

LES GAVARRES - BAIX EMPORDÀ - 26 D'OCTUBRE DE 2012.

1 comentario:

  1. Els llentiscles estan carregats dels seus fruits (boletes vermelles); també els arços blancs tenen els seus fruits madurs i els rosers silvestres, l'arítjol i els arboços!! Les cireres d'arboç es troben madures i les castanyes ja es troben fa temps al terra!! Diuen els entesos que és una tardor molt bona pels boletaires. Es veuen bolets per tot arreu, tot i que jo no els conec i per tant no els agafo!!

    ResponderEliminar

Vistas de página en total